2009. március 20., péntek

2009.03.20.



Csíkos kecskerágó (Eonymus europeus)















Mezei juhar (Acer campestre)



Mezei szil(Ulmus campestris)













Ők a legfigyelemreméltóbb idén begyüjtött fáim. A kecskerágó derékbősége több mint 7 cm, a szilé majdnem 7 cm, de a juhar is vastagabb 4 cm-nél. Kár, hogy ez a méret nálam nem nagyon szokott megmaradni, egyszerűen azért, mert nem tudok akkora gyökérlabdát hazacipelni, amekkora ezekhez kéne. Egyedül a szilnek van megnyugtató gyökértömege, a többiek sorsa a gondviselésen múlik. Ebben az évben kevesebb fát gyüjtöttem, mint máskor, ezeken kívül egy fehér nyárt (Populus alba), egy kökényt (Prunus spinosa) és egy vackort (Pyrus achras), róluk nem teszek föl képet, nincs rajtuk semmi különleges, "fallosz a biliben" tipusúak.
(Ezt a rendkívül érzékletes meghatározást a "főelőadó" nicknevű, újonnan fölbukkant kolléga használta a fórumon. Egy hozzászólással sikerült jó sok embert megbántania - köztük engem is -, mert a yamadorizásról úgy nyilatkozott, mintha az valami alacsonyabbrendű, lenézendő pótcselekvés lenne a bonsainevelés módszerei között. Szerintem meg nem az. Ha nem lennék ilyen mélységesen kifinomult, még anyáztam is volna!.. Zárójel bezárva.
A csíkos kecskerágót Tomlinson mester hatására gyüjtöttem be - egyébként pontosan a Vadaspark főbejáratával szemben találtam -, ő ezt a fajt bonsainevelésre különösen alkalmasnak tartja. Ezzel engem őszintén meglepett, mert nekem egészen más lett volna a véleményem, majd meglátjuk, kinek lesz igaza. Ha nem hajt ki a fa, akkor döntetlen.

Idén egy merőben új talajkeveréket használtam: 3 rész komposzt, 2 rész sóderszitálmány, 1 rész virágföld és 1 rész tőzeg. Több év kisérletezés, a hazai és külföldi szakirodalom gondos tanulmányozása nyomán jutottam el ehhez a tudományosan megalapozott, a növény fejlődéséhez opimális feltételeket biztosító keverékhez... Na most ez mind nem igaz. Az igazság az, hogy válság van. A válság pediglen belém gyűrűzött, miáltal a fizetésem egyharmadával csökkent. Egyszerűen nem engedhetem meg magamnak, hogy annyi virágföldet és tőzeget vásároljak, amennyire szükségem lenne, pontosabban a családommal szemben lenne unfair, ha a hülye hobbimra ugyanannyit költenék, mint eddig. Komposzt meg van dögivel és még az is lehet, hogy beválik a keverék. Vizualice jónak tűnik, sötét és laza, esetleg a tápanyagtartalma lehet magasabb, az idén átültetett fák ezért nem is kapnak az idén osmocotot. No lám, még ezen is tudok spórolni.


1 megjegyzés:

  1. Szia Tónyió.
    Nagyon szépek a begyüjtött fáid.Sajnálom,hogy cak az utolsó hétvége előtt szóltál:( Én nem tudtam pontosan mikortól leszel szabin ezért nem jelentkeztem.Sajnálom,hogy elmaradt a közös begyüjtés,de ha egy hétvégi napod még szabad szivesen elmennék.De a mostani hétvége a kert alakításra volt ütemezve (hívott emberekkel)

    Üdv

    VálaszTörlés